Vyšlo dne 28.9.2015

Cherchez la danse

Rekonstrukce starých tanců se leckdy stává hlavolamem. Dobové taneční příručky v lepším případě nepopíšou všechno, co bychom o tanci a jeho konkrétním provedení rádi věděli, v horším případě ani neexistují. Jsme vděční za každou stopu, a za jednu z nejoceňovanějších považujeme dobovou ikonografii.
Ale pozor! Ne vždy je na obrazech tanec ústředním a do očí bijícím motivem. Někdy ho musíte i docela hledat.

Poměrně dobře je známo zobrazení tance Lucase Cranacha staršího z roku 1546:

Obrázek je to pěkný a leckdo by si ho rád pověsil na zeď, tak jak je. Já tedy rozhodně ano. Je to ale jen detail většího celku, který nese název Fontána mladosti a je umístěn ve Státním muzeu v Berlíně:

Je to tak trochu dobový komiks v jednom obraze, který vypráví vcelku srozumitelný příběh o touze po věčném mládí – proto tolik různých scén na jediném plátně. Pokud se podíváte dobře, vzadu za stromy vpravo uvidíte zajímavý výjev, který může rovněž představovat tanec, ovšem v jiném a bujařejším stylu. I ten stojí za důkladnější prozkoumání, tak nějak totiž mohl vypadat onen kritizovaný, leč nikde blíže nepopsaný německý točivý tanec.

Tanec se může objevit na obraze, kde bychom ho na základě názvu ani nemuseli očekávat. Ale zkušení vědí – jakmile jde o zahradu lásky, Venuši, jarní téma, zahrnující měsíc máj a lásky čas, nebo zcela obecně téma, kde se dá čekat nějaká ta radost a potěšení smyslů, vyplatí se zapátrat ve všech koutech obrazu.

Lucas van Valkenborch, Jarní krajina (1587)

Při zvětšení obrázku tanečníky snadno najdete, jsou poblíž muzikantů. Bystré oko jistě rychle odhalí, že dámská ručka drží šáteček.