Vyšlo dne 26.10.2015

Odhalení kejklíři

Už dříve jsem psala o tom, že taneční témata se na starých vyobrazeních sice objevovala, ale často jen jako doprovodná. A někdy je musíme i pozorně hledat.
Naopak se někdy stává, že je z obrazu jako ilustrační vyjmut právě jen takový taneční motiv, který pak koluje po různých stránkách tištěných i internetových, a v popisu se dočtete nanejvýš "Středověký tanec" nebo "Kejklíři", jako u toho následujícího. A pak hledejte zdroj!

Jako obvykle pomůže náhoda. Kejklíři mi křepčili několik let v archivu a ven na mé stránky nesměli, protože jsem si je bez přesnějšího určení původu a navíc jako zjevně okopírovanou kresbičku netroufla vypustit jako ilustraci s výpovědní hodnotou. O čem by tak mohli vypovídat? Jejich ošacení a obutí sice ukazuje k 15. století, ale co s tím dál?

Když jsem poprvé narazila na ilustrace z "Hausbuchu" ze zámku Wolfegg, věnované astrologických božstvům a sférách jejich vlády, začala jsem okamžitě pátrat po Venuši. Neboť kde vládne Venuše, tam bývají často k vidění zamilované páry, tanec a nejlépe oboje dohromady.

A tady jsem ke svému překvapení konečně našla i své kejklíře. Je to totiž jedno z mála vyobrazení s Venušinou tematikou, kde spolu tanec provozují dva muži a nikoli jen páry smíšené.

Venuše a její děti, Wolfegg's Hausbuch (ca 1475-85)