Vyšlo dne 3.8.2015

Od hlavy až k patě

Také se vám stává, že při sledování historických filmů a pohádek zapomínáte na děj, protože začnete studovat detaily ošacení? Řekla bych, že u lidí kteří se zabývají historickým tancem a historickým odíváním, to bude dost běžné.

Mně se to stávalo i ve škole při promítání ukázek z operních představení. Když jsme probírali Dona Giovanniho, velmi mě zaujal jistý představitel Dona Ottavia. Pěvecky ani herecky zrovna ne (budiž mi omluvou, že jeho výkon byl míněn jako ukázka toho, jak už by se dnes opera dělat nemusela), ale svým dokonalým, do detailů propracovaným a dobově odpovídajícím kostýmem. A dokonce, což jsem nikdy předtím neviděla, měl punčošky nad kotníkem ozdobené drobným ornamentem! Maličkost, ovšem nápaditá a nesmírně efektní.

Zasnila jsem se se... Tohle tak využít u renesančního pánského kostýmu. Různé typy zdobení různých částí oděvu byly v renesanci běžné a oblíbené, tak proč ne i na pánské punčoše? Ale znáte to, dokud to nemůžete ikonograficky doložit...

A pak to přišlo. Nečekaně, jako obvykle, když hledáte něco úplně jiného. Tak jsem tedy při pátrání po dámských botkách přelomu 16. a 17. století narazila na portrét kavalíra, který heslo "od hlavy až k patě" pojal opravdu stylově. Posuďte sami, takové punčošky se hned tak nevidí.

William Larkin: Richard Sackville, 3rd Earl of Dorset (1613)

A povšimli jste si, jak má s oděvem sladěné rukavice?