Vyšlo dne 8.2.2018

Náchodská Beseda

Akce, která se koná v termínu pondělí 30.7.2018 až sobota 4.8.2018

Letní kurz společenských tanců 19. století – od empíru až po secesi.

Termín konání: 30. července – 4. srpna 2018
Místo konání: Náchod

Lektorka: Hana Tillmanová

K taneční třídě:
Cílem kurzu je seznámení účastníků s pestrostí a rozmanitostí společenských tanců dlouhého 19. století.
Jejich výběr vychází ze středoevropských pramenů a přináší především tance oblíbené v Čechách a ve střední Evropě, přihlíží ovšem také k dobové zvyklosti přebírat "taneční novinky" ze zahraničí.

Těšit se můžete na typické skupinové formy 19. století: tance tančené v kolonách – např. anglaise, ecossaise, tance typu triolet (pro pána a dvě dámy), a samozřejmě i čtverylky – quadrilles. Pozornost budeme věnovat i tancům párovým (polka, valčík, kvapík), které v 19. století bývaly tančeny s nápaditými figurami. Konkrétní tance budou vybrány na místě s přihlédnutím k úrovni a zájmu účastníků. Vybírat budeme ze sbírek a tanců Karla Linka (čtverylky Beseda a Dvořanka), Eduarda Davida Helmka, Christiana Längera ad.

Taneční výuka bude vedena jako "malotřídka" a počítá s různou úrovní zájemců – od začátečníků až po pokročilé a zběhlé.

Vyvrcholením kurzu bude závěrečné slavnostní předvedení vybraných tanců za doprovodu souboru Fremitus Aetheris pod vedením Pavla Jiráska. Uvítáme, pokud se účastníci budou chtít předvést ve vlastních dobových oděvech (z celého dlouhého 19. století, tedy od empíru až po secesi). Účast v závěrečném vystoupení je dobrovolná a lze se ho zúčastnit i v nedobovém oblečení – dámy alespoň dlouhou širokou sukni a slavnostnější blůzku, popř. dlouhé společenské šaty se širokou sukní; pánové dlouhé tmavé kalhoty a světlou košili, popř. společenský oblek.

Časový rozvrh taneční třídy:
Dopolední výuka, od 9:00 do 12:00 je určena všem účastníkům a bude zaměřena k základům tanečního stylu, jednodušším tancům a procvičování plesového repertoáru 19. století. Odpolední (nepovinná) výuka, ca 13:30-15:30, je určena pokročilejším a zvídavějším zájemcům a bude směrována k náročnějším tanečním kouskům.

Kurzovné
Dospělí: 1950,- Kč
studenti: 1800,- Kč
Výzva k zaplacení vám přijde na e­-mail uvedený v přihlášce. Vaše rezervace bude platná po uhrazení kurzovného.

Ubytování
bude pro zájemce zajištěno v Domově mládeže Vyšší odborné školy stavební a Střední průmyslové školy stavební. Cena je 282,- Kč za osobu a noc.
(Ubytování není v ceně kurzovného.)

Stravování
Je možno využít několik restaurací v centru města, které podávají obědová menu. V případě zájmu se pokusíme zajistit společné snídaně.

Přihlášky
Přihlášku si můžete stáhnout ve formátu: DOC, ODT nebo PDF.

Uzávěrka ubytování na Domově mládeže – 27. června 2018.
Uzávěrka přihlášek na kurz – 15. července 2018.

Dotazy k organizaci kurzu, ubytování apod. směřujte na Michaelu Švábovou: mishasvabova(zav)seznam.cz; tel. 721 869 250;
dotazy k tancům a taneční výuce směřujte na Hanu Tillmanovou: tanec(zav)tillwoman.net; tel. 608 477 981.


Komentáře k článku

Hana T., došlo 12.6.2018 v 11:56

Pozor! Pokud máte zájem o kurz tanců 19. století v Náchodě a chcete ubytování na Domově mládeže, neváhejte s přihláškou a podejte ji ještě během června! (Ve školním zařízení musíme ubytování domlouvat během školního roku – o prázdninách už to nepůjde.)

odpovědět; příspěvek č. 1