Vyšlo dne 2.7.2015

Květinový bál

Oblíbený svěží letní ples, veselý a pestrý, s kostýmy i tanci přesahujícím několik staletí. Koná se tradičně už od roku 2014 a svůj název si vysloužil tím, že se na něj dámy nápaditě zdobí květinami. A nejen dámy.

Ples a výuku tanců vede Hana Tillmanová,
k tanci hraje ansámbl FRAGIUM16 pod vedením Pavla Jiráska.

KDE: Taneční sál Na Marjánce, Bělohorská 35/262, Praha 6-Břevnov.

KDY: Každoročně v neděli na přelomu května a června, od 17:00 do 22:00.
Nejbližší příští termín: 12. června 2022

PROGRAM

Hlavní náplní programu je samozřejmě tanec! Ples je specifický tím, že přináší výběr zábavných tanečních kousků napříč staletími, základ tanečního repertoáru tvoří tance skupinové (čtverylky, kolonové tance, country dances...), od raného novověku až po 19. století.

Ty jednoduché, kterých je většina, jsou vyučovány přímo na místě, pro zkušené tanečníky je vždy připraveno několik obtížnějších populárních kousků, na nichž mohou předvést svou taneční dovednost.

Součástí programu jsou ukázky a předtančení tanců různých epoch, od 15. do 19. století, v provedení absolventů tanečních kurzů Hany Tillmanové.

Velmi oblíbené je "Skotské okénko", s příslušnými tanci různých období, za podpory členů pražského Caledonian Clubu. Nechybí ani tance z repertoáru Ceilidh.

DRESS-CODE

Dobový kostým je možným zpestřením, není však nutný ani povinný.

Tradičně se do dobového oblékají ti, kteří se věnují historickým tancům a chtějí si zatančit ve svém oblíbeném parádním úboru. Stejně vhodné jsou i společenské šaty v dnešním stylu, důležité je, aby vám v nich bylo dobře a abyste svým zevnějškem přispěli ke slavnostnímu charakteru večera. Pěkným a zároveň i praktickým doplňkem jsou rukavičky!

Dámy jsou laskavě žádány, aby se ozdobily květinami – do vlasů, k výstřihu, na zápěstí... podle vlastní fantazie a nálady. Páni samozřejmě mohou také.

Autorka fotografií: Jana Jarošů.