Vyšlo dne 19.7.2021

Adele

Fred Astair je dodnes považovaný za jednoho z nejlepších tanečníků a muzikálovou hvězdu první velikosti. Vzor lehkosti a elegance, mistr nápaditých stepařských kreací, a ovšem také žádaný partner slavných hollywoodských hvězd - Ginger Rogers, Rita Hayworth, Audrey Hepburn... Dodnes můžeme obdivovat jejich souhru v četných filmových záznamech.

Nedochoval se ale žádný záznam tance s jeho první a dost možná i nejlepší partnerkou, s tou, která jej k tanci přivedla a díky níž se proslavil, a jejíž odchod ze scény ho velmi zarmoutil.

Byla to jeho vlastní sestra. Rodným jménem Adele Marie Austerlitz, známá jako Adele Astaire a později jako Lady Charles Cavendish.

Adele už jako dívenka prokázala nebývalé nadání a také se jí záhy dostalo vynikajícího tanečního vzdělání. A protože v páru to vždy vypadá lépe, zvláště když jde o osvědčený jevištní tahák roztomilých šikovných dětiček, vybrali jí už záhy partnera – o tři roky mladšího bratříčka. Adele a Fred začali veřejně vystupovat už v roce 1906 – jí bylo devět a jemu šest.

Adele a Charles, Irsko 1932

Protančili spolu neuvěřitelných 27 let, byla to kariéra zářivá a veleúspěšná. Po zdařilém turné napříč Spojenými státy získali angažmá na Broadwayi, kde od roku 1917 tančili v revuích a muzikálech, později zazářili v Británii ve West Endu a jako hvězdy s mezinárodní popularitou se stýkali s prominentními osobnostmi své doby, včetně anglické královské rodiny.

Roku 1932 se Adele vdala. Vdala se úměrně své proslulosti, za lorda Charlese Cavendishe, syna 9. vévody z Devonshiru. Spolupráce obdivovaného sourozeneckého páru tím ovšem skončila, aniž by jejich taneční umění bylo zaznamenáno filmovou kamerou. Tedy ne že by o film nestáli, zkusili to, ale společnost Paramount Pictures je odmítla s odůvodněním, že jsou pro filmové plátno nevyhovující.

Zůstaly alespoň jejich společné fotografie: