Vyšlo dne 15.11.2021

Jak na renesanční tance?

Claude Deruet, Elegantní slavnost v plenéru

Jaké jsou renesanční tance?

Kdybych měla odpovědět jedním slovem, řekla bych – rozmanité.

Některé jsou velmi jednoduché a dají se naučit velmi rychle, jiné jsou velmi komplikované a trvá u nich týdny a měsíce soustředěného cvičení, než si je člověk zažije a zatančí je s elegancí a lehkostí.

A kolik by jich měl člověk umět, aby mohl říci, že tančí renesanční tance? A které?
To ovšem záleží na tom, co s nimi chce podniknout a kde je chce uplatnit.

Mnozí pokládají za nejpříjemnější zatančit si renesanční tance na dobových bálech. Tam se většinou tančívají tance jednoduché a zábavné, a několik tanců efektnějších, pro ty zkušenější a zběhlejší tanečníky. Přestože každý pořadatel volí jiný taneční program, jsou oblíbené taneční kusy, které se na bálech opakují takřka s pravidelnou jistotou.

Některé vás naučí přímo tam, protože jsou snadné. Ale i ty je lepší znát předem, protože pak je ples pro všechny zábavnější. To se snadno řekne, ale kde se to má člověk naučit?

Na to mám účinnou odpověď. Chystám v novém roce (tak brzy, jak to půjde) kurz zaměřený na renesanční bálový repertoár. Bude výjimečný svým určením, zamýšlím ho přednostně pro ty, kteří ještě s renesancí žádnou výraznou zkušenost nemají, pěkně od začátku, trpělivě krok za krokem, tanec za tancem.

Tak, abyste postupně nabyli jistotu a dříve či později si užili dobový bál s potěšením a noblesou.