Vyšlo dne 21.11.2022

Šotyška

Oblíbený tanec 2. poloviny 19. století, posléze pozapomenutý, dnes právem znovu ožívající, protože dokáže velmi příjemně zpestřit plesy a taneční večírky situované k 19. století. Má úžasný potenciál, dokážou ho po troše průpravy zatančit i úplní začátečníci, a ti zkušení se jím pobaví, dá se zatančit jako párový i ve čtverylce. Na mých tanečních kurzech patří mezi favority, a není divu, je to přesně takový tanec, který se rychle naučíte a sami si pak vyberete míru temperamentu a "námahy", kterou do něj chcete vložit. Klidná či temperamentní varianta? Obě jsou zábavné, obě vypadají skvěle. A to od tance chceme.

Tento znala celá Evropa a protančil se až do Ameriky, tomu odpovídají i četné varianty názvu: Schottisch, Schotisch, Schottische, Schottish... My k tomu dodáme, že v 19. století pravopis ještě nebyl ustálený, takže si správnou verzí nebudeme lámat hlavu a přidáme si své české varianty: šotyš a šotyška. Ostatně jsou známy i německé názvy Rheinlander a Bavarian Polka.

V tanečních sbírkách se schottish objevuje zhruba v polovině 19. století, krátce po masovém rozšíření polky, s níž ostatně úzce souvisí. Je možné, že vznikl právě jako jednoduchá variace polky, a tedy i jakási pomůcka, jak se k polce protančit, když člověk ještě nezvládá postup v točení po sále a neumí pohotově improvizovat polkové variace. Pokud tomu tak bylo, byl to neobyčejně šťastný nápad a obliba šotyšky to jen potvrzuje.

A jak že se to tančí?

Krok sun krok stranou doprava (z hlediska dámy), druhý doleva, a pak čtyři hladké kroky, to celé na čtyři 2/4 takty. To je vše, tohle je základní šotyšový vzorec a stále se opakuje. Splést se to nedá, protože charakteristická hudba jasně napoví, kdy máte jít krok sun krok, a kdy hladké kroky.

Co s tímto základním vzorcem uděláte, to už je vaše věc. Ta nejjednodušší varianta je, že prvním krok-sun-krokem postoupíte ve směru tance, druhým se vrátíte a v hladkých krocích se lehce společně točíte. Nebo podtočíte dámu. Nebo se podtočíte oba. Nebo se pustíte, uděláte sólovou otočku a vrátíte se k sobě. Nebo si troufnete na obkročák. Nebo...

I styl kroků si můžete vybrat, jak vyplývá ze sbírek českých tanečních mistrů. Můžete volit kroky "šoupavé nebo hupkavé", můžete šotyšku něžně houpat, nebo ji směle roztočit, na tutéž skladbu.

Zdá se Vám, že ilustrační obrázky neukazují nic specifického a že by klidně mohly být použity pro jiné párové tance? Ano, přesně tak to je. Takové pozice a držení znáte z polky, ländleru, sousedské... a také lze do šotyšky zařadit mnohé jejich figury (zátočky, promenády, podtáčení...), když to svedete sladit s jejím základním tanečním vzorcem.

Můžete se nechat inspirovat výborným provedením Philadelphia Schottische Quadrille v rekonstrukci Richarda Powerse.


Komentáře k článku

Vladimír, došlo 11.8.2023 v 10:23

Skvělé informace, díky.

odpovědět; příspěvek č. 1