Vyšlo dne 24.1.2022

V čem na dobový bál?

Občas se mi donese více či méně anonymní postesknutí typu:

„My bychom na ten dobový ples rádi, ale nemůžeme, protože tam se může jenom v krinolíně a ve fraku a to my nemáme.“

Ano, jsou plesy, na kterých se vyžaduje poměrně přísný dobový dress code. Jsou ovšem i plesy, které jsou vzhledem k dobovému ošacení pojaty volněji a sázejí na slavnostní atmosféru, přičemž žádoucí dobovost zaručí taneční repertoár. A jak je to zamýšleno právě na tom konkrétním dobovém bále, který vás zajímá, to se velmi rychle dozvíte od pořadatelů.

Píšou to totiž už do základních propozic.

A pokud se konkrétně zajímáte o únorový Komorní bál ve stylu 19. století na Marjánce, pak čtěte dál.

V propozicích uvedeného bálu je k tématu úbor napsáno toto:
"Dobový úbor, odpovídající večerní módě 19. století (nejlépe 2. polovina 19. století, lze i empír a secese), je vítaný, ne povinný."

Škála je tedy široká, možností mnoho.

Dovolím si ale upozornit na slovo VEČERNÍ. Tedy slavnostní úbor, s doplňky pro bál – večerní rukavičky, šperky, vějíř, popř. boa... Určitě ne slunečník, vycházkovou hůl, klobouk, byť by byl vrcholem elegance. Jistěže pán může přijít na ples v cylindru, ale nemůže v něm chodit po sále a tančit, pokud je kavalírem.

Nemusíte mít ovšem vůbec oblečení situované do 19. století, není to přísně kostýmová akce. Úbor večerní a slavnostní má v případě tohoto plesu přednost před oblečením dobovým. Zcela klidně si můžete obléknout své současné společenské šaty a užít si v nich kultivovanou zábavu.

Důležité je totiž dát najevo, že bál je pro vás slavnostní událostí a že jste v rámci svých možností chtěli přispět k její úrovni.

Ze zkušenosti vím, že i na dobovém bále prostě lépe vypadají šaty slavnostní, byť nedobové, v nichž tanečnice vypadá jako dáma a tanečník jako kavalír. Posuďte sami:

Ať v dobových nebo současných plesových šatech – jste vítáni!