Vyšlo dne 4.10.2021

Kolik znáte besed?

Pražské elegantní skupení tančí Českou besedu v kolonádě v Mariánských Lázních, září 2020

Všimněte si, že se neptám, kolik jich umíte zatančit. Tanečníků, kteří umějí zatančit alespoň dvě, zase tolik nepotkáte. Ale víte, kolik vůbec existuje tanců typu beseda?

Je jich docela dost. Kromě té první (1862), která byla původně zvaná jen Beseda a později získala označení Česká, vznikly časem další, jež ta původní samozřejmě inspirovala nejen názvem.

Takže po Kaskově Moravské besedě (1892) přišla ještě Slezská (1913), kterou sestavil Jóža Vochala na Bartoníčkovu hudbu, Slovácká (po 1. světové válce), Slovenská beseda F. Kamenáře (1929), Československá národní beseda (1937 a 1946) a Hanácká beseda (1948).

Moravská beseda, úvodní tanec Holubička, tančí absolventi kurzu tanců 19. století, Na Marjánce srpen 2022.

Dvě z nich budou mít v příštím roce 2022 pěkné kulaté výročí. Jsou to ty nejstarší, které byly ještě koncipovány jako salonní čtverylky a náramně se proto hodí do tanečního repertoáru plesů situovaných do 19. století.

Česká beseda bude slavit 160 let; poprvé byla předvedena v Konviktě v listopadu roku 1862. A 130. výročí si připomene Moravská beseda, která nevznikla na Moravě, ale v Praze, ta byla poprvé zatančena o 30 let později, roku 1892 v taneční škole Richarda Kasky. (Ano, právě Kaska ji sestavil, s velkou úctou k moravským tancům.)

A proč o nich píšu už teď?

No... Pokud si je chce člověk pěkně a s chutí zatančit, měl by je umět. A ani jednu se nenaučíte za večer. Ony přece jen vyžadují od svých adeptů nějaký ten čas a nějakou tu vloženou energii, takže kdo si chce příští rok v besedě či besedách užít příjemné taneční zážitky, mel by začít včas s tréninkem.

Protože v příštím roce určitě nastane nejedna příležitost, jak si je v dobovém oblečení užít.

Rubriky: 19. století