Vyšlo dne 15.2.2022

Kontratance pro bály

Bál v Důstojnické besedě, Josefov, 2019

Dobové plesy pořádám téměř 15 let, a celou tu dobu si bedlivě všímám, které tance mají u plesajících úspěch. Nebylo možné si nevšimnout jednoznačné obliby KONTRATANCŮ, skupinových tanců, založených na kombinacích jednoduchých figur (zátočky, mlýnky, výměny míst apod.), kde si tak nějak zatančíte skoro s každým, kdo do tance nastoupil.

Kontratance prostě tvoří podstatnou část repertoáru dobových bálů, od renesance až po 19. století.

Najdete na plese souboru Rond, dnes zvaném Rudolfinský ples, na populárním Historickém plese Alla Danza, na Bálech napříč staletími, jež pořádá kapela Fragium 16, na letním Květinovém bále, na empírově laděných bálech a anglických tanečních dnech společnosti Jane Austen CZ – abychom jmenovali aspoň některé z těch, které se pořádají v České republice.

Jsou to tance, které mají svůj základ v početných Playfordských sbírkách (1651-1728) a jež inspirovaly tanečníky na kontinentě ke vzniku bezpočtu tanců zvaných anglaise. Nebo contre-danse. Nebo Kontratanz. Bylo jich hodně a dodnes se tančí v různých zemích i v moderních podobách.

Psala jsem, že jsou na různých bálech hojně zastoupeny. Počítala jsem ty nejpopulárnější a nejzábavnější, a dostala jsem se k číslu... no dost přes třicet. A to ještě nejsou všechny, protože pořádající chtějí své bály občas zpestřit a zařadí nějaký netradiční kousek.

Možná si teď říkáte: A to se jako dá zvládnout?

Dá, a dost příjemně. Vtip je totiž v tom, že pokud se naučíte několik základních, snadno se pak zvládnete další, protože ty většinou jen jinak kombinují figury, které už umíte, a to způsobem, který je zábavný.

A když se to vezme za správný konec, velkou zábavou je i naučit se těch několik základních. Protože i když pro neznalého mohou vypadat velmi složitě, jsou opravdu jen důmyslně sestaveny z velmi jednoduchých figur a jejich kouzlo spočívá v tom, že je lidé tančí nadšeně a s chutí. Třeba takto: Tythe Pig.

O tom, že jsou kontratance příjemné a pěkné, vás snadno přesvědčím, prakticky. Chystám od března kurz, který bude zaměřen právě na bálové kontratance různých období. Dobře si zatančíte a budete dobře připraveni na bály, které si letos konečně budeme moci zase užít.

Květinový bál se letos koná 12. června 2022